Sabah Eyaletinin doğu bölgesinde yer alıyor, şehir deniz kenarında diğer gördüğüm Borneo şehirlerine göre daha az gelişmiş ancak şirin bir yer, yaşam deniz kenarında akıyor ve oldukça canlı, restaurant ve cafelerde, deniz ürünleri ve yerel lezzetleri bulmak mümkün ve fiyatları hesaplı, diğer şehirlerle kıyaslandığında lüks kategoride otel sayısı çok az, alışveriş merkezileri de aynı şekilde daha mütevazi ve sayıları çok az. Bu şehirde diğer şehirlerdeki etnik yapıya ilave olarak Filipin asıllıların da oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olduğu görülüyor. Bu da muhtemelen Sandakan kıyılarının Filipinler’ e yakın olmasından kaynaklanıyor.
Sandakan Bölgesi için daha çok eco turizme yönelik bir bölge diyebiliriz. Şehrin 30 km.kadar dışında ancak kaldığımız otel olan Sepilok Nature Resort’ un hemen yanı başında bulunan Sepilok Orang Utan Rehabilitasyon Merkezinde, günün belirli beslenme saatlerinde orman içerisinden gelen Orang Utanları izlemek için oluşturulan gözlem-besleme yerine oldukça fazla turist geliyor, yağan yoğun yağmur bile ziyaretçileri engelleyememişti.
Sandakan daki ikinci durağımız da insana benzer maymun olan Proposcis maymunların yaşadığı bölge olan Labuk Bay bölgesi oldu, yine orman içerisine yapılan bir gözlem evinde belli saatlerde beslenme saati oluşturulmuş ve burada Proposcis maymunları görme imkanı sunuluyor. Besleme yapacak elemanın elinde yiyecek kovası ile aynı belirlenmiş saatte maymun sesleri çıkararak bağırması ile maymunlar ormanın içerisinden gelmeye başlıyorlar, beslenme saatlerinden sonra ağaçlar üzerinde oturdukları ve uzandıkları şekilde uykuya dalmaları da oldukça hoş bir görünüm oluşturuyordu.
Yine Sandakan şehir merkezine yakın bir yerde bulunan timsah çiftliğine hayvan sevenlerin ziyaret etmesini çok tavsiye etmem, çünkü oldukça kötü şartlarda yaşamlarını sürdürüyorlar.
Bu şehir için daha gezilecek çok yer vardı ama süremiz sadece iki gündü, bir daha ki sefere İnşallah diyerek Borneo daki son durağımızdan gözümüz ve gönlümüz arkada kalarak ayrıldık.