Beyaz Rusya’ya ( Minsk’e) ulaşım İstanbul’dan yaklaşık iki saat sürmektedir, ulaşımımı Türk Hava Yolları ile millerimi kullanarak yaptım, otel rezervasyonumu ise booking.com sitesinden aylar önce yapmıştım. Havaalanı şehir transferlerimi ve şehir içi gezilerimi de kısmen yerel bir tur firması organizasyonu ile gerçekleştirdim.
Ülkeye girişte Türk vatandaşlarına vize uygulaması yoktur. Girişte bir forum dolduruluyor, doldurulan formun kaşeli nüshasının çıkışta tekrar ibraz edilmek üzere saklanması gerekiyormuş. Havaalanından şehir merkezi ise yaklaşık 40 km.kadar uzaklıktadır.
Beyaz Rusya’nın simgesi beyaz leyleklerdir, ülkelerininin isminin de bir zamanlar ülkelerinin üzerindeki göğü kaplayacak kadar beyaz leylek olmasından geldiğini ayrıca yine beyaz tenli ve ak yürekli, barışçı olmalarından dolayı da Beyaz Rusya dendiğini söylemektedirler. Okur yazar oranı % 99 gibi yüksek bir orandadır, son derece medeni insanlardır.
Ülke her ne kadar demokrasi ile yönetiliyor gibi gözükse de Rusya’ya bağımlı oldukça sıkı disiplinli ve kurallı bir yönetim şekli olduğu hayatın her anında hissedilmektedir. Bu yönetim şeklinin haliyle de ülkede suç oranını minumuma düşürdüğünü söylemek mümkündür. Ülke turistler açısından son derece güvenlidir. Rahatsız edilme, soyulma vb.risk yok denecek kadar azdır. Taksiler taksimetrelidir ve gideceğiniz yere fazladan dolaştırılmadan götürüleceğinize emin olabilirsiniz. Amerikan Doları alışverişlerde kabul edilmemektedir, fakat çok sayıda döviz bozdurma noktası olduğu için bu bir sorun teşkil etmemektedir.
Vikipedia kayıtlarını esas alırsak da ülke ile ilgili şu şekilde genel bilgiler verebilirim;
Beyaz Rusya, Belarus (Beyaz Rusça ve Rusça: Беларусь) ya da resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Beyaz Rusça: Рэспубліка Беларусь (yardım·bilgi); Rusça: Республика Беларусь), eski bir SSCB ülkesidir. Kuzey Avrupa‘da yer alır. Başkenti Minsk‘dir. Komşuları batıda Polonya, kuzeybatıda Litvanya, kuzeyde Letonya, doğuda Rusya Federasyonu ve güneyde Ukrayna‘dır.
Beyaz Rusya, diğer BDT ülkelerinin yanında Moskova hükümetine en yakın olanı oldu. 1991’de Sovyetler Birliği‘nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Beyaz Rusya, gün geçtikçe dünyaya ayak uydurmaya başlamış ve en nihayetinde liberal dünyaya kendini kabul ettirmiştir. Beyaz Rusya, Avrupa‘da idam cezası veren tek ülkedir.
Beyaz Rusya’nın denize kıyısı yoktur; toprakları gayet düz ve birçok geniş bataklık arazileri bulunmaktadır.[1] 2005’te Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir tahmine göre, Beyaz Rusya’nın %40’ı ormandan ibarettir.[2] Beyaz Rusya’da birçok dere ve 11.000 adet göl bulunmaktadır.[1] Üç tane büyük nehir, ülkenin topraklarından geçmektedir: Neman, Pripyat ve Dinyeper. Neman, batıya doğru Baltık Denizi’ne, Pripyat doğuya doğru Dinyeper’e ve Dinyeper ise, güneye doğru Karadeniz‘e akmaktadır.[3] Beyaz Rusya’nın en yüksek noktası, 345 metre yükseklikteki Dzyarjınskaya Hara (Dzyarjınsk Tepesi), en alçak noktası ise Neman Nehri’nde bulunan 90 metre yükseklikte olan bir noktadır.[1] Beyaz Rusya’nın ortalama rakımı, deniz seviyesi üstünde 160 metredir.[4] Ocak ayındaki ortalama ısı derecesi -6°Colmasıyla birlikte ülkenin kışları sert; yazda ise ortalama derece 18 °C ve genellikle serin ve nemlidir.[5] Beyaz Rusya’nın senevi –yıllık– ortalama yağış oranı 550 milimetreden 700 milimetreye dağılır.[5]
6. ve 8. yüzyıllar arası şu anki Ukrayna ve Polonya taraflarından gelen Beyaz Ruslar’ın ataları olan İslav kavimler, bu topraklara yerleşti ve daha önce burada yaşayan Fin-Ogur ve Baltik kökenli bazı kavimleri zamanla Slavlaştırdılar.
Beyaz Rusya’nın nüfus yoğunluğu kilometre kare başına 50; toplam nüfusun %71,7’si kentsel alanlarda ikâmet eder.[1] Beyaz Rusya’da yaşayan 9.724.700 kişinin 1.741.400’ü, ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Minsk‘te yaşamaktadır.[1] 481.000 kişilik nüfusuyla Gomel, ülkenin en büyük ikinci şehri ve Homel Voblastı’nın merkezidir. Ülkenin diğer büyük şehirleri Mogilev (365.100), Vitebsk (324.400), Grodno (314.800) ve Brest (298.300).[9]
19. yüzyıla kadar Beyaz Rusya adında bir ülke ya da yönetim yoktu. Rusya, Batı ülkeleriyle kendi arasında tampon amaçlı Beyaz Rusya yönetimini kurdu. SSCB’nin dağılmasıyla da bağımsız oldu. Belarus, Rusya’nın en yakın müttefikidir.